Dream BIG, Start Small, Act Now !

Blog

Umrah Pertamaku. Februari 2015.

Posted by Azim Azman on April 8, 2015 at 8:20 AM Comments comments (0)


 It all started with this picture. 


And this, 


I put these two pictures in my pinterest. You can check it HERE .

If you check it, both the pictures dated about one year plus ago. It's sooooo crazy when your dream come to live. I used to dreaming and visualising how it would actually feel to go there. 

And Alhamdulillah, bulan Februari lepas aku berkesempatan untuk menunaikan umrah aku yang pertama. It's not easy actually to go there, bila family ko xde plan pon nak bawak ko, that mean ko kena plan, kumpul duit, dan tempah sendiri. Thats what I have done. its crazy to think back. I cannot forget the faces my parents made bila aku cakap aku nak g umrah, diorang tahu they cannot effort to bring the whole family there. But its possible for me. I gonna tell you the whole story how I managed to get there.

Aku sebenar yer ada simpanan, n simpanan tu sepatutyer digunakan untuk pergi umrah, because I belief, spending my money untuk g umrah is a very good investment for myself , my beliefs and my future. But, things do not usually happen the way you want it, aku rugi kan semua duit tu dalam project terbaru aku time tu. Pening2 pikir time tu, mana nak cari duit, sebab pakej dah tempah. haha.

I break the problem into smaller pieces, that easier to handle. Aku selesaikan kecik2 dulu and plan. Aku ada simpanan dalam satu project digital currency time tu yang cukup untuk bayar pakej umrah. My RM3800 investment turn into RM10,000. I took part of the money. I strongly belief you should always have a backup plan untuk apa pun ko buat. N alhamdulillah, project tu still bagi kat aku pasif income smpai skrang.:)



Go without family,



Time to go!!



Masjid nabawi, Masjid Nabi Muhammad SAW, ada makam baginda dalam masjid ni.



Selesai umrah pertama, before bercukur botak. Haha. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.



Although I did not go with my family, I am very grateful dapat kenalan dan kawan-kawan yang baik kat sana, roomate di Madinah dan Makkah. Thanks for everything Cikgu Syed n Prof Hamdan.

The Starting Point Of All Achievement Is Desire.


Whether You Think You Can Or You Can't, You Are Right !!!



P/S: Always think wisely.


Missing you.

Posted by Azim Azman on March 26, 2014 at 1:00 PM Comments comments (0)




Sometimes kita rasa macam kita rindukan seseorang.. rindu sangat.. But, I don't know lah. You know, the things keep playing in your head like it was just yesterday. Like it was just yesterday we had fun together. Like it was just yesterday we had long conversation, about you, about your family, about your dreams. Like it was just yesterday we spend time together, walking along, side by side. Like it was just yesterday I look deep into your eyes trying to understand you. Like it was just yesterday the last time i saw you...


I miss you..


Just like yesterday.



Shah Alam,

1.15AM

27/3/2014



Nasihat Ustaz Azhar Idrus.

Posted by Azim Azman on February 14, 2014 at 8:10 PM Comments comments (2)





Ketika kita mengeluh: "Eeeiii, aku penat sangat." Allah menjawab: "Dan Kami jadikan tidurmu untuk istirehat."( An Naba' :9 )

Ketika kita mengeluh: "Beratnya dugaan ni, tak sanggup rasanya aku.." Allah jawab: "Aku tidak membebani seseorang melainkan sesuai kesanggupan" (Al Baqarah: 286)

Ketika kita mengeluh: " Serabutnyaa.." Allah menjawab: " Hanya dengan mengingatku hati akan menjadi tenang." (Ar Ra'd: 28 )

Ketika kita mengeluh: " Apa yang aku buat ni semua sia-sia." Allah menjawab: " Sesiapa yang mengerjakan kebaikan sebesar biji zarah sekalipun, nescaya ia akan melihat balasannya." (Al Zalzalah: 7)

Ketika kita mengeluh: " Tak dak sorang pun nak tolong aku." Allah menjawab: " Berdoalah (mintalah) kepadaKu, nescaya Aku kabulkan." (Al Ghafir: 60)

Ketika kita mengeluh: " Aku sedih sangat." Allah menjawab: "Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita." ( At Taubah: 40)

Jangan banyak mengeluh. Banyakkan bersabar dan teruskan kehidupan ini dengan taqwa. Moga-moga kita menjadi insan yang bertaqwa. Amin.


P/S: 100% copy from a whatsep I got. Hope it's useful guys. :)


Understanding the most successful Prime Minister of Malaysia.

Posted by Azim Azman on January 23, 2014 at 12:05 AM Comments comments (2)


Assalamulaikum guys, minggu lepas aku berkesempatan ke utara tanah air. Alhamdulillah dapat spend time kat sana dalam 3 hari, kering jugak laa poket dibuat yer. Haha. Mana xyer, Tol nk g saja da RM50 lebih, minyak lagi beratus2, makan lagi. First time aku travel sensorang yang xberumah, kalau biasa travel ke Kelantan dapat laa jgak duk kat rumah nenek aku kat Pasir Puteh. 

So, perkara paling best kat utara mesti laa Nasi Kandar, I lost count berapa bnyak nasi kandar aku makan. Haha. Korang kena try bila datang utara tanah air. Second, permandangan kat Kedah Darul Aman sangat laa cantik. Padang padi dia kalau korang tengok, fuhhh, tenang fikiran jgak. :-)

The most things to do when you visit a place is the historical places there ! Historical place yang paling best aku g ialah Rumah Kelahiran Mahathir Mohamad. Kite sume tahu beliau merupakan antara Perdana Menteri Malaysia yang paling berjaya. Aku respect beliau telah berjaya membangun kan negara tercinta ini begitu pesat sekali.

 






"Any fool can know, the point is to understand" - Albert Einstein

	Aku ambik peluang yang ada tu untuk mempelajari bagaimana Dr Mahathir dididik sehingga menjadi orang yang berjaya
 dan dikagumi ramai.

Here's the point:
1) Dr Mahathir fasih bahasa Inggeris sejak sekolah lagi. Dia ni kira power laa English dia.
2) Beliau mula menulis artikel sejak sekolah lagi. Beliau mula tulis untuk surat khabar tempatan kebanyakan mengenai politik.
3) Dr Mahathir ada mula meniaga masa sekolah, time tu sekolah dia tutup sebab perang, jadi dia gunakan kesempatan tu untuk 
meniaga cendol. Masa meningkat dewasa pulak dia bukak klinik beliau sendiri bernama Klinik Maha.
4) Ayah beliau merupakan seorang guru, beliau amat rajin membaca. Ada cerita aku dengar Dr Mahathir punya pembacaaan sangat cepat.
5) Beliau seorang yang pembersih.

	You can always learn something from everthing. Let's learn from successful people to be one. 


The 20 Greatest Lessons 2013 Taught Me.

Posted by Azim Azman on December 30, 2013 at 8:55 AM Comments comments (0)


Hi and Assalamualaikum guys,

This will be my last post for 2013. I learned alot from this past 12 month. So many crazy things happened. Some great things to think about.

Belajar dari lepas will prepare us for future. I'm all set to make 2014 the best year. In shaa Allah. 

So, here are 20 things 2013 taught me: 

#1. Doing things online can leverage your work.
#2. It's better for you to write than type.
#3. Always do the things you should do, ASAP.
#4. Tak yah nak gaduh sangat dengan orang lain, kalau kita sabar beberapa minit boleh selamatkan masa kita berejam dari bergaduh.
#5. Always simpan 10% dari income ko dapat.
#6. Bangun awal pagi boleh siapkan banyak kerja.
#7. Senam, rancang dan baca buku di pagi hari jadikan hari tu productive.
#8. Don't take anything for granted.
#9. Kalau ko fokus , bende yang ko buat akan lebih berquality adn cepat siap.
#10. Xada bende jadi for the first time, so be consistent.
#11. Relationship is very important in business.
#12. Dekatkan diri lagi dengan tuhan.
#13. More activity, more result.
#14. If it's not kill you, do it.
#15. Study bersungguh di awal sem sangatlah membantu ko untuk pass ACCA.
#16. Always, and always, and always love what you do.
#17. System can make your life much easier.
#18. Believe much bigger, much faster.
#19. Focus on solution, not problem.
#20. Life is short. Have fun.


Make 2014 awesome.

 

Be great,

Azim Azman,
10.40 PM,
30/12/2013,
Shah Alam.