Dream BIG, Start Small, Act Now !

Blog

Pengalaman Umrah n Visit Cairo, Egypt.

Posted by Azim Azman on April 19, 2015 at 2:15 AM Comments comments (5)


Like my previous blogpost, blogpost ni aku akan cerita pulak pengalaman, feeling n the views yang korang akan rasa n feel bila pergi umrah, n addition when you got oppurtunity to go to Cairo, Egypt too !

Pakej umrah saja tanpa visit negara lain dalam RM5,000, korang boleh tambah nak g negara lain, bagi aku aku g Cairo n Umrah pakej dalam RM5,800. Tapi disebabkan aku tempah awal dapat dalam RM5,490. Not bad right.



So grateful got support from my family and relatives.


Ready to fly !!! With Cikgu Syed n Dr Hamdan, penjaga aku kat sana. Haha.


After almost 12 hours of flight, sampai jgak di Cairo. Pyramid Giza !!!


Pyramid ni dibuat oleh rakyat mesir dulu untuk raja diorang. Ramai ingat diorang dipaksa untuk bina piramid ni, tapi sebenarnya diorang dibayar untuk bina piramid ni, macam kita sekarang, dibayar untuk bina istana untuk raja kita. Setiap raja ada piramid sendiri, cuma ada yang besar n ada yang kecik, ikut kekuatan kerajaan diorang masa tu. Jadi, ada dalam beratus2 piramid dekat mesir ni. Ni antara Piramid terbesar.


Tengah2 amik gambar, terjumpa student dari Malaysia kat Mesir ni. Haha. Diorang baru graduate, perubatan. Pastu yang kelakarnya, masa kiteorang balik dari umrah jumpa salah sorang dari diorang masa naik flight. Haha. Alhamdulillah, baru2 ni dapat berita adik aku Aisyah dapat biasiswa untuk sambung pelajaran di Mesir dalam perubatan lepas SPM dia. So proud of her. :)




Di Mesir jugak sempat melawat Masjid dan Makam Imam Syafie dan Universiti terkenal di Cairo iaitu Universiti Al Azhar, Cairo sebelum naik flight lagi for 2 hours ke Madinah. 










After solat, beli belah pasar depan Masjid Nabawi. Murah2 ! Hehe.


Berebut2 orang nak masuk raudah, kawasan antara Makam Nabi, yang dulunya rumah Nabi dengan tempat mimbar masjid lama Nabi. Antara kawasan mustajab doa, in shaa Allah.




Alhamdulillah, berkesampatan solat n berdoa di kawasan raudah, carpet hijau.


Alhamdulillah, berkesempatan juga jumpa kawan lama dari Malaysia yang kini menuntut di Universiti Madinah, Thanks Hanafi spend time dgn kiteorang n belanja nasi arab kambing n ayam. Kaw2 !


Bergambar terakhir before bertolak ke Makkah pula. Perjalanan 6 jam.







Aiskrim 3 riyal, sedap makan panas2 jalan balik hotel dari Masjidil Haram.


Hilton Hotel, hotel ni depan2 Masjidil Haram, nak tido sini tambah RM1,000 dalam pakej umrah korang. 


ZamZam Tower, Mashaa Allah, cantik sungguh.

It was a very great experience for me. Thanks for reading guys ! :)


P/S; I prayed there that all of you that want to go there dipermudahkan Allah, In shaa Allah. Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve !!!

Umrah Pertamaku. Februari 2015.

Posted by Azim Azman on April 8, 2015 at 8:20 AM Comments comments (0)


 It all started with this picture. 


And this, 


I put these two pictures in my pinterest. You can check it HERE .

If you check it, both the pictures dated about one year plus ago. It's sooooo crazy when your dream come to live. I used to dreaming and visualising how it would actually feel to go there. 

And Alhamdulillah, bulan Februari lepas aku berkesempatan untuk menunaikan umrah aku yang pertama. It's not easy actually to go there, bila family ko xde plan pon nak bawak ko, that mean ko kena plan, kumpul duit, dan tempah sendiri. Thats what I have done. its crazy to think back. I cannot forget the faces my parents made bila aku cakap aku nak g umrah, diorang tahu they cannot effort to bring the whole family there. But its possible for me. I gonna tell you the whole story how I managed to get there.

Aku sebenar yer ada simpanan, n simpanan tu sepatutyer digunakan untuk pergi umrah, because I belief, spending my money untuk g umrah is a very good investment for myself , my beliefs and my future. But, things do not usually happen the way you want it, aku rugi kan semua duit tu dalam project terbaru aku time tu. Pening2 pikir time tu, mana nak cari duit, sebab pakej dah tempah. haha.

I break the problem into smaller pieces, that easier to handle. Aku selesaikan kecik2 dulu and plan. Aku ada simpanan dalam satu project digital currency time tu yang cukup untuk bayar pakej umrah. My RM3800 investment turn into RM10,000. I took part of the money. I strongly belief you should always have a backup plan untuk apa pun ko buat. N alhamdulillah, project tu still bagi kat aku pasif income smpai skrang.:)



Go without family,



Time to go!!



Masjid nabawi, Masjid Nabi Muhammad SAW, ada makam baginda dalam masjid ni.



Selesai umrah pertama, before bercukur botak. Haha. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.



Although I did not go with my family, I am very grateful dapat kenalan dan kawan-kawan yang baik kat sana, roomate di Madinah dan Makkah. Thanks for everything Cikgu Syed n Prof Hamdan.

The Starting Point Of All Achievement Is Desire.


Whether You Think You Can Or You Can't, You Are Right !!!



P/S: Always think wisely.


12/02/2015 Tok Guru Nik Aziz Nik Mat

Posted by Azim Azman on February 12, 2015 at 10:15 PM Comments comments (0)



Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami

Kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan

Sedih rasanya hati ini bila mngenangkan

Kau guru kami kau murabbi kami

Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti

Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami

Memori indah kita bersama terus bersemadi

Kau guru kami kau murabbi kami

Sudah ditakdirkan kau pergi dulu

Di saat kau masih diperlukan

Tuhan lebih menyayangi dirimu

Ku pasrah diatas kehendak yang Esa

Ya Allah,tempatkannya di tempat yang mulia

Tempat yang kau janjikan nikmat untuk hamba Mu

Murabbiku akan ku teruskan perjuangan ini

Walau ku tahu kau tiada di sisi

Perjuangan kita masih jauh beribu batu

Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan

Sedih rasa hati ini mengenangkan dikau

Bagai semalam kau bersama kami

Moga amanlah dan bahagia dikau di sana

Setangkai doa juga Fatehah terus kukirimkan

Moga di sana kau bersama para solehin

Kau guru kami kau murabbi kami

Alfatihah tok guru kesayangan kami Tok Guru Nik Aziz Nik Mat









Al-Fatehah, Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un.


Nasihat Ustaz Azhar Idrus.

Posted by Azim Azman on February 14, 2014 at 8:10 PM Comments comments (2)





Ketika kita mengeluh: "Eeeiii, aku penat sangat." Allah menjawab: "Dan Kami jadikan tidurmu untuk istirehat."( An Naba' :9 )

Ketika kita mengeluh: "Beratnya dugaan ni, tak sanggup rasanya aku.." Allah jawab: "Aku tidak membebani seseorang melainkan sesuai kesanggupan" (Al Baqarah: 286)

Ketika kita mengeluh: " Serabutnyaa.." Allah menjawab: " Hanya dengan mengingatku hati akan menjadi tenang." (Ar Ra'd: 28 )

Ketika kita mengeluh: " Apa yang aku buat ni semua sia-sia." Allah menjawab: " Sesiapa yang mengerjakan kebaikan sebesar biji zarah sekalipun, nescaya ia akan melihat balasannya." (Al Zalzalah: 7)

Ketika kita mengeluh: " Tak dak sorang pun nak tolong aku." Allah menjawab: " Berdoalah (mintalah) kepadaKu, nescaya Aku kabulkan." (Al Ghafir: 60)

Ketika kita mengeluh: " Aku sedih sangat." Allah menjawab: "Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita." ( At Taubah: 40)

Jangan banyak mengeluh. Banyakkan bersabar dan teruskan kehidupan ini dengan taqwa. Moga-moga kita menjadi insan yang bertaqwa. Amin.


P/S: 100% copy from a whatsep I got. Hope it's useful guys. :)


With GOD, Nothing impossible.

Posted by Azim Azman on August 21, 2013 at 10:30 AM Comments comments (0)

                              



Aku tgah main main facebook, tetiba terjumpa gambar ni.. Always remember your Lord, kebanyakan buku buku yang aku baca, kbanyakan orang orang bjaya ni dia kuat agama dia.. So, jom laa kita pon mantapkan agama kita.. :)