Dream BIG, Start Small, Act Now !

Blog

#WhatAYear - 2016

Posted by Azim Azman on December 29, 2016 at 3:00 AM Comments comments (0)


2016 coming to it's end. It has been a great year for me. It has been a new journey as I came back to continue my study after 1 semester break I took in 2015. I might not say it's a perfect year, but I can say it's better than 2015. Some of great achievements in my 2016 I made in this compilation video, check it out.


You need Adobe Flash Player to view this content.

 


Some of the achievements are:

- Joining Toastmasters Club(Public Speaking)
- Winning first runner up in an idea pitching contest
- Passing my exams
- Handling 2 events


Approaching this 2017, many things can happen. You may not able to control all that will happen, but you can control how you think and react to the situations. To more bigger achievements, work harder and wish you all more happiness and success. 

Thank you for reading. Follow me on my twitter and instagram @azimazman4. 

Happy 2017 guys!



Pengalaman Umrah n Visit Cairo, Egypt.

Posted by Azim Azman on April 19, 2015 at 2:15 AM Comments comments (5)


Like my previous blogpost, blogpost ni aku akan cerita pulak pengalaman, feeling n the views yang korang akan rasa n feel bila pergi umrah, n addition when you got oppurtunity to go to Cairo, Egypt too !

Pakej umrah saja tanpa visit negara lain dalam RM5,000, korang boleh tambah nak g negara lain, bagi aku aku g Cairo n Umrah pakej dalam RM5,800. Tapi disebabkan aku tempah awal dapat dalam RM5,490. Not bad right.



So grateful got support from my family and relatives.


Ready to fly !!! With Cikgu Syed n Dr Hamdan, penjaga aku kat sana. Haha.


After almost 12 hours of flight, sampai jgak di Cairo. Pyramid Giza !!!


Pyramid ni dibuat oleh rakyat mesir dulu untuk raja diorang. Ramai ingat diorang dipaksa untuk bina piramid ni, tapi sebenarnya diorang dibayar untuk bina piramid ni, macam kita sekarang, dibayar untuk bina istana untuk raja kita. Setiap raja ada piramid sendiri, cuma ada yang besar n ada yang kecik, ikut kekuatan kerajaan diorang masa tu. Jadi, ada dalam beratus2 piramid dekat mesir ni. Ni antara Piramid terbesar.


Tengah2 amik gambar, terjumpa student dari Malaysia kat Mesir ni. Haha. Diorang baru graduate, perubatan. Pastu yang kelakarnya, masa kiteorang balik dari umrah jumpa salah sorang dari diorang masa naik flight. Haha. Alhamdulillah, baru2 ni dapat berita adik aku Aisyah dapat biasiswa untuk sambung pelajaran di Mesir dalam perubatan lepas SPM dia. So proud of her. :)




Di Mesir jugak sempat melawat Masjid dan Makam Imam Syafie dan Universiti terkenal di Cairo iaitu Universiti Al Azhar, Cairo sebelum naik flight lagi for 2 hours ke Madinah. 










After solat, beli belah pasar depan Masjid Nabawi. Murah2 ! Hehe.


Berebut2 orang nak masuk raudah, kawasan antara Makam Nabi, yang dulunya rumah Nabi dengan tempat mimbar masjid lama Nabi. Antara kawasan mustajab doa, in shaa Allah.




Alhamdulillah, berkesampatan solat n berdoa di kawasan raudah, carpet hijau.


Alhamdulillah, berkesempatan juga jumpa kawan lama dari Malaysia yang kini menuntut di Universiti Madinah, Thanks Hanafi spend time dgn kiteorang n belanja nasi arab kambing n ayam. Kaw2 !


Bergambar terakhir before bertolak ke Makkah pula. Perjalanan 6 jam.







Aiskrim 3 riyal, sedap makan panas2 jalan balik hotel dari Masjidil Haram.


Hilton Hotel, hotel ni depan2 Masjidil Haram, nak tido sini tambah RM1,000 dalam pakej umrah korang. 


ZamZam Tower, Mashaa Allah, cantik sungguh.

It was a very great experience for me. Thanks for reading guys ! :)


P/S; I prayed there that all of you that want to go there dipermudahkan Allah, In shaa Allah. Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve !!!

12/02/2015 Tok Guru Nik Aziz Nik Mat

Posted by Azim Azman on February 12, 2015 at 10:15 PM Comments comments (0)



Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami

Kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan

Sedih rasanya hati ini bila mngenangkan

Kau guru kami kau murabbi kami

Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti

Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami

Memori indah kita bersama terus bersemadi

Kau guru kami kau murabbi kami

Sudah ditakdirkan kau pergi dulu

Di saat kau masih diperlukan

Tuhan lebih menyayangi dirimu

Ku pasrah diatas kehendak yang Esa

Ya Allah,tempatkannya di tempat yang mulia

Tempat yang kau janjikan nikmat untuk hamba Mu

Murabbiku akan ku teruskan perjuangan ini

Walau ku tahu kau tiada di sisi

Perjuangan kita masih jauh beribu batu

Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan

Sedih rasa hati ini mengenangkan dikau

Bagai semalam kau bersama kami

Moga amanlah dan bahagia dikau di sana

Setangkai doa juga Fatehah terus kukirimkan

Moga di sana kau bersama para solehin

Kau guru kami kau murabbi kami

Alfatihah tok guru kesayangan kami Tok Guru Nik Aziz Nik Mat









Al-Fatehah, Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un.


Another Video From Annual Dinner!

Posted by Azim Azman on December 13, 2014 at 9:15 AM Comments comments (0)


ENJOY ! ! !

You need Adobe Flash Player to view this content.


P/S: Credit to my friend who made this video, subscribe to his channel. :)


VIDEO: APAcS Annual Dinner Teaser 2014.

Posted by Azim Azman on August 21, 2014 at 11:40 AM Comments comments (2)


Hi guys, it's been awhile now. Haha. Alhamdulillah, I'm doing great. Great business,study n fitness, how about u guys? 

So, it's my new project with my friends in UiTM Shah Alam here. Project ni pon dapat tiba2 je, sbab kawan aku nama Megat invite aku untuk sertai team dia. Project ni untuk our faculti akauntan profesional here, kalau nama singkatan atau kiteorang panggil APAcS. Sebelum ni pun aku ada buat jugak satu project for our persatuan, u guys can check it out HERE. So, project kali ni kena buat video promote for our annual dinner.

Event dinner ni antara event yang tbesar gak y students tggu2. Tapi malang tahun lepas xdapat wat sebab masalah2 tertentu. Alhamdulillah tahun ni APAcS comittee bjaya untuk buat balik event tbesar ni. Alhamdulillah.

Aku bbesar hati sangat dapat bantu diorang. N aku jugak bersyukur sgt dapat team yang bagus untuk jayakan project ni. Alhamdulillah. :) Paling xboleh belah, video ni ditayangkan kat TV besar kat lobby fakulti selama sminggu sebelum event. Haha. Setiap kali aku tengok msti nak tgelak. Without furthermoreeee... here's the video. Check it out !


You need Adobe Flash Player to view this content.



P/S: Kalau korang ada youtube akaun, jgak lupa LIKE, COMMENT & SHARE. Thanks guys !!! :-)