Dream BIG, Start Small, Act Now !

Blog

Pengalaman Umrah n Visit Cairo, Egypt.

Posted by Azim Azman on April 19, 2015 at 2:15 AM Comments comments (5)


Like my previous blogpost, blogpost ni aku akan cerita pulak pengalaman, feeling n the views yang korang akan rasa n feel bila pergi umrah, n addition when you got oppurtunity to go to Cairo, Egypt too !

Pakej umrah saja tanpa visit negara lain dalam RM5,000, korang boleh tambah nak g negara lain, bagi aku aku g Cairo n Umrah pakej dalam RM5,800. Tapi disebabkan aku tempah awal dapat dalam RM5,490. Not bad right.



So grateful got support from my family and relatives.


Ready to fly !!! With Cikgu Syed n Dr Hamdan, penjaga aku kat sana. Haha.


After almost 12 hours of flight, sampai jgak di Cairo. Pyramid Giza !!!


Pyramid ni dibuat oleh rakyat mesir dulu untuk raja diorang. Ramai ingat diorang dipaksa untuk bina piramid ni, tapi sebenarnya diorang dibayar untuk bina piramid ni, macam kita sekarang, dibayar untuk bina istana untuk raja kita. Setiap raja ada piramid sendiri, cuma ada yang besar n ada yang kecik, ikut kekuatan kerajaan diorang masa tu. Jadi, ada dalam beratus2 piramid dekat mesir ni. Ni antara Piramid terbesar.


Tengah2 amik gambar, terjumpa student dari Malaysia kat Mesir ni. Haha. Diorang baru graduate, perubatan. Pastu yang kelakarnya, masa kiteorang balik dari umrah jumpa salah sorang dari diorang masa naik flight. Haha. Alhamdulillah, baru2 ni dapat berita adik aku Aisyah dapat biasiswa untuk sambung pelajaran di Mesir dalam perubatan lepas SPM dia. So proud of her. :)




Di Mesir jugak sempat melawat Masjid dan Makam Imam Syafie dan Universiti terkenal di Cairo iaitu Universiti Al Azhar, Cairo sebelum naik flight lagi for 2 hours ke Madinah. 










After solat, beli belah pasar depan Masjid Nabawi. Murah2 ! Hehe.


Berebut2 orang nak masuk raudah, kawasan antara Makam Nabi, yang dulunya rumah Nabi dengan tempat mimbar masjid lama Nabi. Antara kawasan mustajab doa, in shaa Allah.




Alhamdulillah, berkesampatan solat n berdoa di kawasan raudah, carpet hijau.


Alhamdulillah, berkesempatan juga jumpa kawan lama dari Malaysia yang kini menuntut di Universiti Madinah, Thanks Hanafi spend time dgn kiteorang n belanja nasi arab kambing n ayam. Kaw2 !


Bergambar terakhir before bertolak ke Makkah pula. Perjalanan 6 jam.







Aiskrim 3 riyal, sedap makan panas2 jalan balik hotel dari Masjidil Haram.


Hilton Hotel, hotel ni depan2 Masjidil Haram, nak tido sini tambah RM1,000 dalam pakej umrah korang. 


ZamZam Tower, Mashaa Allah, cantik sungguh.

It was a very great experience for me. Thanks for reading guys ! :)


P/S; I prayed there that all of you that want to go there dipermudahkan Allah, In shaa Allah. Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve !!!

Umrah Pertamaku. Februari 2015.

Posted by Azim Azman on April 8, 2015 at 8:20 AM Comments comments (0)


 It all started with this picture. 


And this, 


I put these two pictures in my pinterest. You can check it HERE .

If you check it, both the pictures dated about one year plus ago. It's sooooo crazy when your dream come to live. I used to dreaming and visualising how it would actually feel to go there. 

And Alhamdulillah, bulan Februari lepas aku berkesempatan untuk menunaikan umrah aku yang pertama. It's not easy actually to go there, bila family ko xde plan pon nak bawak ko, that mean ko kena plan, kumpul duit, dan tempah sendiri. Thats what I have done. its crazy to think back. I cannot forget the faces my parents made bila aku cakap aku nak g umrah, diorang tahu they cannot effort to bring the whole family there. But its possible for me. I gonna tell you the whole story how I managed to get there.

Aku sebenar yer ada simpanan, n simpanan tu sepatutyer digunakan untuk pergi umrah, because I belief, spending my money untuk g umrah is a very good investment for myself , my beliefs and my future. But, things do not usually happen the way you want it, aku rugi kan semua duit tu dalam project terbaru aku time tu. Pening2 pikir time tu, mana nak cari duit, sebab pakej dah tempah. haha.

I break the problem into smaller pieces, that easier to handle. Aku selesaikan kecik2 dulu and plan. Aku ada simpanan dalam satu project digital currency time tu yang cukup untuk bayar pakej umrah. My RM3800 investment turn into RM10,000. I took part of the money. I strongly belief you should always have a backup plan untuk apa pun ko buat. N alhamdulillah, project tu still bagi kat aku pasif income smpai skrang.:)



Go without family,



Time to go!!



Masjid nabawi, Masjid Nabi Muhammad SAW, ada makam baginda dalam masjid ni.



Selesai umrah pertama, before bercukur botak. Haha. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.



Although I did not go with my family, I am very grateful dapat kenalan dan kawan-kawan yang baik kat sana, roomate di Madinah dan Makkah. Thanks for everything Cikgu Syed n Prof Hamdan.

The Starting Point Of All Achievement Is Desire.


Whether You Think You Can Or You Can't, You Are Right !!!



P/S: Always think wisely.


Trip to Bangkok, Thailand.

Posted by Azim Azman on May 24, 2014 at 6:55 AM Comments comments (2)



Pada 17/5/14- 20/5/14 aku berkesempatan untuk pergi trip business ke Bangkok, Thailand. Kiteorang pergi ke sana sebab ada majlis pelancaran Projek Marina Resort dan melawat pejabat company. Paling best, aku kena bayar tiket flight je, yang lain ditanggung ! Dalam dunia ni antara nikmat yang best ialah dapat bende FREE, lagi-lagi trip FREE. Luar negara.


First time g KLIA2. Hehe.



Pusing2 Bangkok cari makanan.


Lepas pusing2 Bangkok dalam setengah jam, sampai gak kiteorang kat kedai makanan Muslim kat Bangkok. Sedap ooo. Layan banyak makanan dia bagi. Ni business partner aku Cikgu Syed, single lagi. Berminat boleh PM. Hehe.


Keesokkan yer pulak, kiteorang ada majlis pecah tanah Marina Resort and Spa, salah satu project company kiteorang yang joint venture dengan Bina Puri, salah satu company contruction terlama di Malaysia yang da masuk bursa saham project2 dia. Bina Puri jugak company yang terlibat dalam pembinaan KLIA2. 

Lepas majlis kiteorang melawat Zoo Bangkok dan keesokkan yer melawat Tower company. 

Trip to Bangkok ni sangat2 bagus n seronok. Memang mulanya xselesa sebab terpaksa renew passport, beli tiket flight, travel dengan orang yang baru kita kenal, but in the end, it's all worthy.

"In the end, we only regret the chances we didn't take."

So take every chance you can get. Hope I can go there again in the future. :-)


Understanding the most successful Prime Minister of Malaysia.

Posted by Azim Azman on January 23, 2014 at 12:05 AM Comments comments (2)


Assalamulaikum guys, minggu lepas aku berkesempatan ke utara tanah air. Alhamdulillah dapat spend time kat sana dalam 3 hari, kering jugak laa poket dibuat yer. Haha. Mana xyer, Tol nk g saja da RM50 lebih, minyak lagi beratus2, makan lagi. First time aku travel sensorang yang xberumah, kalau biasa travel ke Kelantan dapat laa jgak duk kat rumah nenek aku kat Pasir Puteh. 

So, perkara paling best kat utara mesti laa Nasi Kandar, I lost count berapa bnyak nasi kandar aku makan. Haha. Korang kena try bila datang utara tanah air. Second, permandangan kat Kedah Darul Aman sangat laa cantik. Padang padi dia kalau korang tengok, fuhhh, tenang fikiran jgak. :-)

The most things to do when you visit a place is the historical places there ! Historical place yang paling best aku g ialah Rumah Kelahiran Mahathir Mohamad. Kite sume tahu beliau merupakan antara Perdana Menteri Malaysia yang paling berjaya. Aku respect beliau telah berjaya membangun kan negara tercinta ini begitu pesat sekali.

 






"Any fool can know, the point is to understand" - Albert Einstein

	Aku ambik peluang yang ada tu untuk mempelajari bagaimana Dr Mahathir dididik sehingga menjadi orang yang berjaya
 dan dikagumi ramai.

Here's the point:
1) Dr Mahathir fasih bahasa Inggeris sejak sekolah lagi. Dia ni kira power laa English dia.
2) Beliau mula menulis artikel sejak sekolah lagi. Beliau mula tulis untuk surat khabar tempatan kebanyakan mengenai politik.
3) Dr Mahathir ada mula meniaga masa sekolah, time tu sekolah dia tutup sebab perang, jadi dia gunakan kesempatan tu untuk 
meniaga cendol. Masa meningkat dewasa pulak dia bukak klinik beliau sendiri bernama Klinik Maha.
4) Ayah beliau merupakan seorang guru, beliau amat rajin membaca. Ada cerita aku dengar Dr Mahathir punya pembacaaan sangat cepat.
5) Beliau seorang yang pembersih.

	You can always learn something from everthing. Let's learn from successful people to be one.